2024 m. Vilniaus knygų mugė. Diskusija „Lituanistika Stalino saulės šešėlyje“

Šių metų vasario 24 d. 16 val. parodų ir kongresų centro LITEXPO (Laisvės pr. 5, Vilnius) Rašytojų kampe vyks diskusija „Lituanistika Stalino saulės šešėlyje“. Jos metu bus pristatytos prof. habil. dr. Danguolės Mikulėnienės mokslo studijos Lietuvių kalbos instituto istorija 2: kalbotyros aneksija ir Lietuvių kalbos instituto istorija 3: (ne)aneksuotoji kalbotyra.

Autorė, remdamasi archyviniais dokumentais, darbuotojų atsiminimais ir kita medžiaga, per skirtingų laikotarpių Instituto transformacijas siekia atskleisti aneksijos mechanizmą ir jo veikimo pobūdį, apibūdinti esminius jo požymius – Instituto ir jo darbuotojų veiklos ideologizaciją ir nomenklatūrizaciją, mokslinio turinio ideologizaciją ir simplifikaciją, pasireiškusią turinio nutylėjimais ar iškraipymais ir labai specifine tarybmečio kalbos raiška.

Antrojoje mokslo studijoje Lietuvių kalbos instituto istorija 2: kalbotyros aneksija pasakojama Lietuvių kalbos instituto istorija apima šiek tiek daugiau nei dešimtmetį trukusį 1940–1952 m. laikotarpį, turėjusį lemiamą reikšmę ne tik Institutui, bet ir visos lietuvių kalbotyros kaitai. Trečioji mokslo studija Lietuvių kalbos instituto istorija 3: (ne)aneksuotoji kalbotyra apima vėlesnį sovietmetį, nagrinėja mokslinę veiklą tos kalbininkų kartos, kuri aukštuosius lituanistikos mokslus baigusi iki 1970-ųjų, dirbo jungtiniame Lietuvių kalbos ir literatūros institute.

Vis dėlto, nepaisant visų aplinkybių, visais laikais Institutas atliko savo pirmtakų susikurtą misiją – ugdė ir puoselėjo Būgos ir Jablonskio sukurtas lituanistikos tradicijas, rūpinosi kalbotyros plėtra, sergėjo lietuvių kalbą kaip tautos tapatybės ženklą ir kultūrinę vertybę.

Diskusijoje dalyvaus autorė, knygų recenzentai doc. dr. Sigitas Narbutas ir dr. Olga Mastianica. Moderuos dr. Mindaugas Nefas.

Po renginio 17:00−17:30 val. Lietuvių kalbos instituto stende (3.65) bus dalijami autografai.

Maloniai kviečiame dalyvauti!